MFBInvest
2020. július 12., vasárnap
 • hu
 • en
Nagykontrasztos nézet A+

Lendületet vett az ELAN
100 millió eurós japán-magyar alap

 

Lendületet vett az ELAN
100 millió eurós japán-magyar alap

Az MFB Invest Zrt és az SBI Holdings közös kockázati tőkealapot hozott létre 2008 december 15-én.

Az ELAN SBI Capital Partners alapkezelő és az általa kezelt első kockázati tőkealap, a 100 millió eurós SBI Europe Fund, egyedülálló vállalkozásnak számít nemcsak a magyar, hanem a közép- és kelet-európai befektetési piacon is. Ezt több tényező is alátámasztja:

 • Ez az első kockázati tőkealap a térségben, melyet egy állami tulajdonú bank és egy magánbefektető közösen hozott létre az Európai Unió kritériumainak megfelelően*, a KKV szektorra fókuszálva
 • Az alap a KKV szektorban, 5-7 millió euró közötti összegeket kíván befektetni, márpedig, a régióban, ebben a szegmensben nem jellemző a private-equity alapok aktivitása.

A jelenlegi globális válságban, amikor a kis és közepes vállalatok növekvő nehézségekkel és költségekkel szembesülnek a finanszírozás terén, a most aláírt megállapodástól épp az remélhető, hogy ennek a vállalti körnek a tőkeági finanszírozásában szélesednek a lehetőségek. A magántőke dominanciájával létrehozott Alap és az Alapkezelő (a japán rész 60%, a magyar rész 40%), befektetési terepként Magyarországot tekinti elsődlegesnek, de aktív szerepre törekszik a régió más országaiban is.

Az SBI Europe Fund alapkezelője az ELAN SBI Capital Partners lesz, amely ágazati preferencia nélkül, a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalatokban történő befektetésekre kíván összpontosítani. Az ideális befektetési célpontot olyan vállalkozások jelentik, melyek stabil menedzsmenttel, már létező árbevétellel és gyorsan növekvő nyereséggel rendelkeznek. Az Alap a beszállástól számított 3-4 éven belül kívánja befektetését realizálni. Legfeljebb 1 és 20 millió euró közötti, átlagosan 5-7 millió eurós befektetéseket tervez, elsődlegesen többségi, de kivételesen kisebbségi tulajdonrészt szerezve.

Az alapkezelő és az alap bejegyzése egyaránt a magyar jogszabályok szerint történik, ezt követően a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szakmai ellenőrzése mellett tevékenykedik.

Az alap kizárólagos befektetője az SBI Group és az MFB Invest. Az SBI Europe Fund menedzsmentjét kizárólagosan az ELAN SBI Capital Partners adja. Az ELAN SBI többségi tulajdonosa a szingapúri SBI Ven Holdings Ltd., amely az SBI Holdings 100%-os tulajdonú leányvállalata. A másik részvényese az MFB Invest, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tőkebefektetési leányvállalata. A befektetési döntéseket az alapkezelő igazgatósága hozza meg. Az alap és az alapkezelő struktúrája megfelel a legmagasabb szakmai elvárásoknak és az EVCA értékelési és közzétételi irányelveinek. Működése az Európai Unió ajánlásaival összhangban fog történni.

 

*
Az Európai Bizottság Európai Tanácshoz intézett közleményében (COM(2005)24.) megállapította, hogy az induló, innovatív vállalkozások rendelkezésére álló kockázati tőke szintje nem kielégítő.
A Bizottság kezdeményezéseket tett az egyes régiók kis- és középvállalkozásai kockázati tőke hiányának feloldására és ennek keretében az állami támogatások szabályainak korszerűsítésére annak érdekében, hogy megkönnyítse a finanszírozáshoz és a kockázati tőkéhez való hozzáférést.
Kinyilvánította, hogy a megfelelő irányba terelt kockázati tőke biztosítását segítő állami támogatás hatékony eszköze lehet a piaci hiányosságok csökkentésének és a magántőke ösztönzésének.
Iránymutatásában részletesen meghatározta azokat a feltételeket, amelyek mellett a kockázati tőkebefektetéseket segítő állami támogatások a közös piaccal összeegyeztethetőnek tekinthetők, sőt az állami támogatás ösztönző hatású. Lényeges szempont, hogy az állami támogatás olyan piaci hiányosságra irányuljon, amelynek léte megfelelően bizonyítható.

Az ELAN többségi befektetője –  az SBI Csoport rövid bemutatása

A japán tőzsdén jegyzett SBI Holdings Inc. céget, a cégcsoport holding vállalatát 1999-ben alapították Japánban. Fő tulajdonosai (The Master Trust Bank of Japan, 6.24%; Japan Trustee Service Bank, 5.94%; ZEPHYR Co., Ltd., 2.80%; Yoshitaka Kitao, CEO, 1.65%; Morgan Stanley and Company, Inc., 1.29%; Goldman Sachs Japan Co. Ltd.,1.23% ) között japán és nemzetközi pénzügyi intézmények valamint magánszemélyek vannak. Az SBI Holdings Inc. alaptőkéje 2008. március 31-én 55,2 milliárd JPY (~350 millió EUR) volt. Az SBI csoport több mint 2.500 főt foglalkoztat világszerte.
Az SBI csoport működési körébe öt fő üzleti terület tartozik:

 • Asset Management Business: alapkezelés, befektetési tanácsadási szolgáltatások, alapok létrehozása, közvetlen tőkebefektetések
 • Brokerage & Investment Banking Business: tőzsdei szolgáltatások, befektetési banki szolgáltatások
 • Financial Services Business: lízing, hitel, élet- és nem-élet biztosítás, egyéb pénzügyi szolgáltatások
 • Housing and Real Estate Business: lakáshitelek, ingatlan befektetések, ingatlanfejlesztés
 • Lifestyle Networks Business: széleskörű internet-alapú szolgáltatások

                                      
Az SBI Holdings Inc. (2008. március 31-én zárult pénzügyi évről készült) éves jelentése alapján az SBI Csoport által kezelt kockázati- és magántőke alapok az ázsiai térség legjobban teljesítő alapjai közé tartoznak. A 2000 óta lezárult alapok realizált átlagos belső megtérülési rátája (IRR) 19,6%. Az éves jelentés szerint a Csoport által jelenleg kezelt eszközállomány 627,1 milliárd yen, közel 4 milliárd euró.

Az SBI Csoport további jellemzői:

 • Több évtizedes befektetői tapasztalat
 • stabil pénzügyi háttér
 • tőzsdei jelenléte transzparenciát garantál
 • Az általa kezelt eszközállomány számottevő piaci jelenlétet és befektetési állományt jelent, valamint potenciális projekt állomány-generáló képességet valószínűsít
 • A részvételével alapított befektetési alapok ígéretes eredményességet mutatnak
 • Kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír szerte a világon, a kockázati és magántőke befektetési piacáról alapos ismeretekkel rendelkezik
 • Szakmai és üzleti reputációja, tőzsdei jelenlétén keresztül is minősíthető
 • Az általa közvetített befektetési stratégia összhangban áll az MFB Csoport növekedés- és fejlesztés-orientált, jelentős potenciállal bíró gazdasági szegmensek és vállalkozások ösztönzését célul kitűző stratégiájával. 

Az SBI, az MFB-t azt követően találta a legalkalmasabb partnernek, hogy feltérképezte a régió hasonló intézményeit, illetve a magán pénzügyi társaságokat is. A Magyar Fejlesztési Bankot választotta partnerül első európai piaci megjelenéséhez. Ezzel az együttműködéssel 60 millió euró friss pénz érkezik az országba, illetve megalakul a régió első public-private befektetési alapja.