MFBInvest
2020. július 12., vasárnap
  • hu
  • en
Nagykontrasztos nézet A+

Már a Balatonnál is lehet golfozni

FigyelőNet

A hét végén adják át az első golfpályát a Balaton partján, Balatonudvariban. A Royal Balaton Golf & Yacht Club most csak gyakorlópályát avat, jövő tavasszal lesz teljesen készen a 18 pályás sportterület. A beruházó társaságban tulajdonosai az MFB Invest Zrt, a Balatonudvari Önkormányzat és öt magánszemély.

Magyarország golf nagyhatalom volt a múlt század 20-as 30-as éveiben, mára azonban jócskán lamaradtunk ebben sportágban a környező országoktól. – nosztalgiázik a fiatal éveiben járó Sarlós Péter, a Royal Balaton Golf & Yacht Zrt képviseletében. Állítása szerint Ausztriában 130, Csehországban 70 golfpályán múlathatják az időt a sportág kedvelői. Nálunk mindössze 19-et hoztak létre a rendszerváltást követő esztendők óta. A szerény mennyiségű pálya további negatívuma, hogy közülük csak hat darab felel meg a sportági normának tekinthető 18 pályás kritériumnak. (Az alábbi linken látható, hogy hol vannak golfpályák Magyarország területén, és azok hány pályát üzemeltetnek) http://www.golfhungary.hu/palyakelh.golf

Nem kell viszont már sokáig várni a következő pálya átadásáig, amely különlegességét az adja, hogy ez lesz az első a Balaton környezetében. Eddig ugyanis a tó környékén nem volt golfpálya. Hamarosan pedig már kettő is lesz, mert Balatongyörökön is hozzákedtek egy építéséhez. A hét végén, szombaton Balatonudvariban átadadandó pályának egyelőre csak a gyakorlópálya részét nyitják meg és egyúttal elindítják a golfklub tevékenységét is. Az elnöki tisztet a ma még nem aktív golfjátékos Winkler János, a T- Mobile vezérigazgatója látja el.

Vitorláskikötő is épül

A terület ideális lesz, összesen hatvanöt hektár, melyet a Balatonfelvidéki Nemzeti Park határol. Érdekesség, hogy a területet több tucat magánszemélytől vásárolták fel, közel hatvan szerződéskötéssel. Ezt követően szállt be az öt magánszemélyből és a helyi önkormányzatból álló álló projektcégbe az Magyar Fejlesztési Bank, amely időközben szintén átalakult, és átadta befeketetéseit az MFB Invest Zrt-nek.

Az első balatonparti golfklub jövő tavasszal fog telejesen beindulni, akkorra készül el a 18 pályás terület is. Ha minden jól alakul, akkor néhány éven belül akár nemzetközi rendezvényeknek is otthont adhat a golfklub. Jövő tavaszra szintén átadják a szomszédos vitorláskikötőt, amelyben a klub magánszemély tulajdonosai közül ketten rendelkeznek tulajdonnnal. A kikötő a hajdani Kiliántelep területén áll majd, és összesen 130 hajó befogadására lesz alkalmas. A tervek szerint a felhőtlen szórakozást, kikapcsolódást egy 120 ágyas hotel és néhány tucat üdülőház is gazdagítja. Mindezek várhatóan 2009-től fogadják vendégeiket.

A beruházás értéke 1, 4 milliárd

Az MFB Invest szigorú befektetés politikát folytat, az Európai Unió legújabb, tavalyi előírásai szerint. Ennek megfelelően piaci hozamokat várnak el a beketetések általában öt esztendős időtartama alatt. A Balatonudvariban öt magánszemély által alapított projekttársaságba még abban az időben társult az állami befektető cég, amikor kisebb pénzügyi megtérülést vártak a befektetésektől. A Royal Balaton Golf & Yacht Zrt-ben 49 százalékban tulajdonos az MFB Invest Zrt, a teljes beruházás értéke 1,4 milliárd forint, öt év a beruházás időtartama, a hozamelvárás hat százalék.- sorolta Szilágyi Timea a társaság befektetési igazgatója a golfklub pénzügyi háttérével kapcsolatban.

A balatonudvari gyakorló golfpályán csak szombattól lehet majd golfozni, de a tulajdonosok már kijelenteték, hogy nem szeretnék, ha csak egy nagyon elit réteg tudná megfizetni az „úri passziónak” számító sportlehetőséget. A golfklub nem kizárólag a tagok számára lesz nyitott, hanem hétvégi pályajegyeket is fognak értékesíteni. Ezek ára várhatóan 18 ezer forint lesz és 4-5 órányi pályahasználatot foglalnak magukba. Talán ez az érték is mutatja, hogy a golf nem kerül jóval többe, mint a tenisz, vagy akár a squash – összegezte Sarlós Péter, a beruházó társaság nevében.